ManuKorkman

Äidin marmeladi.

Äidiltäni, kun hän kuoli kunnioitettavassa 89-vuoden iässä pari vuotta sitten, jäi muun omaisuuden lisäksi appelsiineja.  Ollessani hänen asunnossaan, jossa hän oli elänyt viimeiset 15 vuotta halvaantuneena, harmittelin sitä, etten ollut aina kuunnellut häntä.  Meillä nuoremmilla alkaa usein ajatus harhailemaan, kun vanhemmat muistelevat nuoruuttaan.  Surutyönä tein niistä appelsiineista marmeladia.  Toisen purkin annoin veljelleni, kuten perinnönjaossa kuuluukin.  Lopputulos oli niin hyvä, etten ole enää kaupoista marmeladia ostanut, vaan teen ne yhä itse.

Äidilläni ja hänen sisaruksillaan harrastuksena oli purjehdus.  Enoni sodan jälkeen hankkimalla Hai-veneellä he purjehtivat Ruotsiin.  Hai-veneissä on rautaköli, joten toisin kuin lyijyköliset veneet, nämä säilyivät purjehduskuntoisina sodan ajan.  Lyijykölit vietiin pieninä paloina Neuvostoliittoon, kuten sodat käynyt enoni hilpeästi totesi.  Rahaa heillä ei ollut, mutta tuliaisina kotiin Vaasaan he toivat uimarannoilta keräämänsä appelsiinin kuoret.  Näistä tehtiin täällä marmeladia.

Minua harmittaa, etten tiedä, kuinka näistä appelsiinin kuorista tehtiin marmeladia. Jotain kai kuorien lisäksi tarvittiin, mutta mitä?

Appelsiinimarmeladireseptejä löytyy netistä kiitettävästi, mutta jokaiseen niistä lisäisin hiukan enemmän raastettua kuorta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Marmelaadin valmistukseen tarvittiin appelsiinikuorien lisäksi sokeria ja apteekistä saatava agar-agar hyytelöimiseen. Sokeri oli sodan jälkeen kortilla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mietin sitä, että millä se appelsiinin "liha" korvattiin. Ehkei millään? Purjehduskaudella ei ollut oikein mitään tuoretta hedelmää tai marjaa kypsänä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei se sisus millään korvattu, jos appelsiinejä sai se syötiin tuoreena Kuorista tehtiin marmelaadia jos sokeria sattui olemaan riittävästi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Appelsiininkuorista tehtiin myös mehua, siihen lisättiin sitruunahappoa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kiitokset näistä vastauksistasi. Täytyy tutkia, josko löytyisi jokin resepti tuolta ajalta.